Zomaar een door de weekse zondagmorgen

Enige tijd geleden werd ik door dhr. TVZ benaderd om als onpartijdig voormalig redacteur van Voetbal International zijn team te analyseren. De al vroeg verstoorde werkrelatie tussen spelers en trainer/technisch directeur lag hieraan ten grondslag. Het was voor mij moeilijk om een voorstelling te maken van  spelers die je nog nooit live hebt zien spelen. Ik had dhr. TVZ dan ook gevraagd mij het nodige huiswerk te overhandigen.De vraag van mijn kant liet zich als volgt omschrijven.

 

 

 

Benoem de speler bij naam en geef een omschrijving wat voor een kwaliteiten je deze speler toedicht. Vertaal dit voor een ieder willekeurige voetballiefhebber naar een speler/oud speler in het betaalde voetbal. Zo kreeg ik een voorstelling van de Heetense manschaft 45+. Het meegekregen huiswerk bestudeerde ik op de heenweg van Het Drentse Grolloo naar het Sallandse Nijverdal.

Zittend naast mijn chauffeur en aan mijn sigaartje trekkend, bestudeerde ik de opstelling met alle bijbehorende kenmerken van de afzonderlijke spelers. In de goal “DIEKS”. Zijn naam in hoofdletters geschreven gaf mij het gevoel met een imposante verschijning te doen te hebben. Dit werd nog eens bevestigd door de volgende omschrijving van dhr. TVZ.

“DIEKS”, een sterke katachtige lijnkeeper. Dieks kijkt niet naar een balletje meer of minder. De officiële afmetingen van een veldgoal.. te weten 7.32 mtr breed en 2.44 mtr hoog blijken gevoelsmatig ineens een stuk kleiner te zijn met DIEKS op goal. Dhr. TVZ vergeleek hem met Piet Schrijvers. Gezien de leeftijd van die Manschaft 45+ lijkt mij een verdere toelichting niet noodzakelijk. In die ABWEHR Wijnand en Stefan. Stefan werd omschreven als een sierlijke Ausputzer. Het laadt zich snel raden dat we hier met de plaatselijke Franz Beckenbauer van doen hebben. En dan Wijnand. Een extreem veelzijdige verdediger. Snel, tweebenig, meedogenloos en gezegend met een fantastische trap. Samengevat een verbeterde versie van Frank Rijkaard. Zie zijn krullende haardracht en bedenk er een getinte versie bij en uw voorstelling zal compleet zijn. Vandaag 47 jaren jong iets wat u zijn afgetrainde lichaam niet zult geven.

Voor het verdedigende duo een 3 tal midfielders. Allereerst Richard….”Rico”Bessembinder. Rechts in de zone  een box to box speler. Overijverig en vaak nadrukkelijk coachend aanwezig. Helaas worden zijn tactische inzichten niet altijd even goed op waarde geschat door zijn goedwillende collega’s. Dhr. TVZ ziet veel gelijkenis met de voormalig cultheld van Schalke 04 Eve Eigenrauch. Links in de zone de nimmer versagende Hans Petri. Deze dampf machende middenvelder vertoond veel gelijkenis met zijn collega aan de rechterkant met daarbij de kanttekening dat deze man de nodige innerlijke rust uitstraalt. Of te wel de Davy Klaasen van de Heetense velden. Ook hier de nodige uiterlijke gelijkenissen. De centrale midfielder op papier Ad van der Wielen. Een man met een gracieus inzicht. Sierlijk met altijd het gevoel voor het juiste moment. Onmiskenbaar De man die het tempo van de wedstrijd bepaald. U voelt hem al aankomen….de Frenkie de Jong van die manschaft. Aankomend op de Nijverdalse velden bleek Ad niet als centrale man te fungeren, maar zag ik hem meer als valse spits. Het team had zelf al de nodige omzettingen gedaan. Hiermee aangevend dat er al behoorlijk wordt gezaagd aan de poten van dhr. TVZ.

Aanvallend startte het team met een ëin rakette, te weten Rinus. Ook hier had het team zelf al voor een positioneel andere invulling gekozen. Rinus pendelend tussen middenveld en aanval. Zijn lange krullende haren dansend in de wind. Of te wel de Tony Vilhena van de plaatselijke SV. Tot slot een snuffelstage voor Mark Witteveen. Deze snelle ranke aanvaller met gevoel voor diepte omschreef dhr. TVZ als de verbeterde versie van Thomas Muller. U kent hem wel… de altijd met gif spelende Duitse middenvelder van Bayern München.

Een oordeel wil ik ook graag vellen over dhr. TVZ zelf. Een rustig en stoïcijns ogende trainer. Een nieuwe Ernst Happel is geboren.

Met meer dan gemiddelde interesse volgde ik de wedstrijd. De laagstaande zon heeft geen invloed op het herkennen van de spelers. De omschrijvingen zoals gegeven door dhr. TVZ maakt het voor mij makkelijk wie wie is. De eerste aanvalsgolf is er eentje tussen de heren Eigenrauch en Beckenbauer. Eigenrauch probeert met een lange bal Beckenbauer in de diepte te bereiken. Het is mij duidelijk dat het beter was geweest dat Beckenbauer de bal diep had gegeven op Eigenrauch om een ieder vanuit zijn kracht te laten spelen. Ik hoop hiermee dhr. TVZ van zinvolle informatie te voorzien.

Niet veel later een ouderwetse scrimmage met als eindstation Eigenrauch die de 0-1 op het bord laat zetten. Even later wederom een rommelige situatie waarbij de ingebrachte Thomas Muller de 0-2 in de lange hoek laat aantekenen. Het is Rijkaard niet ontgaan dat het misschien wijselijk is om deze man zo spoedig mogelijk een contract te laten tekenen. Happel als altijd stoïcijns denkt het er het zijne van, wetende wat er waarschijnlijk allemaal nog aan zit te komen. Niet veel later is het opnieuw Muller die in de diepte wordt aangespeeld en de bal net overlift.

Met een 0-2 ruststand lijkt er geen vuiltje aan de kraak heldere lucht  te zijn, maar schijn bedriegt. Het is Frenkie de Jong die er al vroeg in de 2e helft vanaf moet vanwege een spierverrekking.

Een streep door de rekening van Happel. De Zweef ruikt bloed en begeeft zich geleidelijk aan meer op de helft van SV Heeten. Echter Schrijvers blijkt niet onder de indruk. In de counter is het niet veel later Eigenrauch die via een stroef lopende aanval de 0-3 aantekent. Niet veel later is het de inschuivende Beckenbauer die de 0-4 op zijn schoen heeft maar net naast mikt.

Langzaam maar zeker begint er een vorm van arrogantie in het team te sluipen. Happel laat zich eindelijk eens horen, waarbij zichtbaar irritatie ontstaat tussen Happel en zijn manschaft. Flegmatiek gedrag werkt de 1-3 in de hand.

De Zweef zet vervolgens aan, waarbij het de nodige ruimte weggeeft. Eigenrauch weet zich echter geen raad met de geboden ruimte en treft eerst de handen van der Torwart en vervolgens test hij nog eens het aluminium. Niet veel later penetreert Klaasen tot diep in de Nijverdals defensie. Hij wordt in de zestien ten val gebracht, maar een verdiende penal blijft achterwege. Een belachelijk gegeven penalty aan de andere kant helpt de Zweef weer in het zadel. De 2-3 is een feit.

De Zweef zet aan maar vindt telkens Schrijvers op zijn weg. Maar ook hij moet niet veel later zwichten voor een van richting veranderd schot. De 3-3 is een feit. De knop gaat te laat om bij SV Heeten. Het is Muller die nog op zijn Duits in de laatste minuut de 3-4 op zijn schoen heeft. Het mocht echter niet zo zijn. Het fluitsignaal volgt en wederom blijkt dat het borrelt tussen Happel en zijn Manschaft. Rijkaard merkt nog even fijntjes op dat onder deze trainer puntverlies meer regel dan uitzondering is.

Genietend van mijn sigaartje was het de zoon van Niek Nikmap, u weet wel Len Nikmap, die eindelijk wist waar de kelderdivisie in het amateur voetbal voor staat. Kijk Johan….Dit noemen ze nou kelderdivisie voetbal. En ik moet zeggen……het mannetje heeft gelijk. Len…..je weet nu hoe het niet moet. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Jongen……maak er wat van.

Johan Derksen

FaceBook  Twitter

Sponsor

Spelers

Gerard Rensen

Harry Wichink

Ton Wigink

Ad van der Wielen

Hans Petri

Dick Ruiter

Jos Broekman

Paul Reimert

Richard Bessembinder

Stefan Klein Koerkamp

Erwin Hoogeslag

Louis Schoorlemmer

Wijnand Wagemans

Rudi Reimert

Niek Nikamp

Bas Kogelman

Ronald Wichink

Marco Tibben

Patrick Dijkslag
Rinus Hoogeslag
Michel Neppelenbroek

Technische Staf

Tom van Zijl

Johnny Aarnink