Het reilen en zeilen van de Veteranen

Zondag 23 september, de voetbalcompetitie 2018/19 gaat van start. Het vlaggenschip van de voetbalvereniging Heeten, het Veteranenteam, hoopt op een vliegende start door de uitwedstrijd tegen het sterke Markelo voor de derde keer op rij te winnen: driemaal is immers scheepsrecht.

Maar voordat we hierover beginnen, moeten we even terug naar vorig seizoen en de voorbereiding van dit seizoen. Hans kwam met het voorstel om een weekendje te gaan zeilen met het team. Zijn beide zoons varen met een boot dus daar was wel iets te regelen. Nu lukte het niet op korte termijn iets af te spreken maar voor juni 2019 is er een weekend gepland. Naast het tennissen, het skiën en het mountainbiken nu dus ook een zeilactiviteit in het vooruitzicht. Onze eerste kapitein Tom moest verstek laten en dus werd John gevraagd het roer over te nemen. Ook beter want twee kapiteins op één schip gaat niet goed.

In Markelo aangekomen kwamen we er tijdens de warming-up achter dat onze weekendschipper Kars, de zoon van Hans, zijn toekomstige bemanning kwam monsteren. Anders gezegd, eens kijken met welk zootje hij de boot in gaat. Maar goed, geen probleem als iemand een extra oogje in het zeil komt houden toch? Iedereen probeerde elkaar de loef af te steken door termen als stuurboord en bakboord te roepen in de warming-up om maar een beetje indruk op Kars te maken, maar dat oeverloos gezwets raakte kant noch wal en werd snel afgeblazen.

Dan de eerste balomwenteling van het nieuwe seizoen en Heeten heeft direct de wind in de zeilen. Na een eerste schot voor de boeg was het al snel raak: een misverstand in de achterhoede van Markelo gaf Dick de gelegenheid een Zlatan-achtig doelpunt te maken, een acrobatisch hoogstandje, 0-1. Dit was geen storm in een glas water want kapitein John had de wind er aardig onder. Heeten speelde Markelo in de eerste helft van de mat en het werd zelfs 0-2 door een fraaie treffer van Louis. Wel moet gezegd worden dat ook Markelo de nodige kansen kreeg. Interim-keeper Rudi hoefde door een aantal prima reddingen geen enkele keer bakzeil te halen. We lieten ons niet meer afschepen voor rust en dus gingen we met een terechte voorsprong de kleedkamer in.

Konden we echter voor rust de Markelose boot aardig afhouden, na rust kwam de wind uit een andere hoek. Het was voor Heeten alle hens aan dek maar desondanks maakten we al snel slagzij: in no-time was het 2-2. Het advies van John om achterin de boel dicht te houden was dus in de wind geslagen, wellicht met de gedachte dat de beste stuurlui aan wal staan. We liepen zelfs nog meer averij op want Markelo scoorde ook nog de 3-2. De passes waren in die periode aardig uit het lood en de meesten hadden het kompas niet helemaal goed. Maar op dat moment is het toch knap en een verdienste van dit team dat ze zich niet lieten afschepen. Stefan nam het voortouw in een prachtige aanval: met een strakke pass speelde hij Jos in, die kaatste op Dick en hij liet het net bollen: 3-3. Op dat moment lag een overwinning in het verschiet. Maar kennelijk wilde de scheidsrechter niet dat Markelo schipbreuk ging lijden in het zicht van de haven en floot hij redelijk op tijd af.

Driemaal is dus niet altijd scheepsrecht maar geen man overboord: als we alle zeilen bijzetten kunnen we dit seizoen wel op koers blijven. Het is spijkers op laag water zoeken door te suggereren dat schipper Tom Tom de koers beter had kunnen bepalen. Er zullen nog wel meer kapers op de kust zijn die ons van overwinningen af willen houden, maar de sfeer is goed, Heeten Ahoy!

Gerard Rensen

Harry Wichink